Nee, over het algemeen is een parasol niet gemaakt om bestand te zijn tegen regen. Een paar druppels kunnen meestal geen kwaad, dus als je onverwachts in een buitje terechtkomt terwijl je even van huis bent, is er niet meteen paniek. Maar het is goed om te onthouden dat een parasol in de eerste plaats bedoeld is om schaduw te bieden tegen de zon, niet om als regenbescherming te dienen. Gelukkig zijn er wel manieren om je parasol beter te beschermen tegen vocht. In deze blog vertellen we je alles over de materialen, onderhoud en slimme tips om je parasol in topconditie te houden!
Inhoudsopgave
Het materiaal maakt het verschil!
Of je een parasol in de regen kunt laten staan, hangt vooral af van het materiaal. De meeste parasols zijn gemaakt van polyester, acryl of katoen:
- Polyester: Dit materiaal is vaak waterafstotend behandeld, maar niet waterdicht. Een lichte regenbui is meestal geen probleem, maar bij flinke regen kan het doordrenken.
- Acryl: Dit materiaal is vaak van nature waterafstotend en biedt betere bescherming tegen regen. Met een extra coating kan een acryl parasol zelfs behoorlijk waterdicht zijn.
- Katoen: Minder vaak gebruikt, maar als je er een hebt, haal ‘m beter binnen bij regen. Katoen neemt snel water op en kan gaan schimmelen.
Beschermende coating: wel of niet doen?
Veel parasols worden geleverd met een waterafstotende coating. Na verloop van tijd slijt deze laag door zonlicht en regen. Gelukkig kun je zelf een nieuwe waterafstotende spray aanbrengen! Dit zorgt ervoor dat water mooi van het doek afrolt in plaats van erin te trekken.
Tip: Behandel je parasol één keer per jaar met een waterafstotende spray, bij voorkeur aan het begin van het seizoen.
3. Het frame: roestvrij of niet?
Niet alleen het doek, maar ook het frame van je parasol verdient aandacht. Aluminium frames zijn roestvrij en kunnen prima tegen een regenbui. Stalen frames daarentegen kunnen gaan roesten als ze regelmatig nat worden. Een beschermhoes kan dit probleem makkelijk voorkomen!
4. Wat als je de parasol nat opbergt?
Heb je de parasol toch binnengehaald? Zorg dan dat hij volledig droog is voordat je hem inklapt en opbergt. Een natte parasol kan gaan schimmelen en vieze geurtjes ontwikkelen. Hang hem desnoods even uit onder een afdak om goed te laten drogen.
Benieuwd welke parasol het beste tegen de wind werkt? Lees dan dit artikel!
Conclusie: laten staan of binnenhalen?
- Korte regenbui: Geen probleem, zeker niet met een waterafstotende coating.
- Langdurige regen: Haal de parasol liever binnen of gebruik een hoes.
- Wintermaanden: Binnen opbergen is altijd beter!
Met deze tips geniet je langer van je parasol, in de zon én in de regen. Heb je nog vragen of ben je op zoek naar een nieuwe, regenbestendige parasol? Neem gerust een kijkje bij onze collectie!